Bejelentés


Oregon USA


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Oregon egy állam a Csendes-óceán északnyugati régiójában az Egyesült Államokban. A Columbia folyó Oregon északi- és Washington közötti határának nagy részét, míg a Kígyó folyó Idaho keleti határának nagy részét határolja.

 

Oregonban sok őslakos törzs lakott, mielőtt az európai kereskedők, felfedezők és telepesek érkeztek. Az Oregon államban 1843-ban az Oregon Terület 1848-as létrehozása előtt autonóm kormány alakult. Oregon 1859. február 14-én lett a 33. állam. Ma, 98 000 négyzet mérföldön (250000 km2), Oregon a kilencedik legnagyobb, és 4 millió lakosa a 27. legnépesebb amerikai állam. A főváros, Salem , Oregon második legnépesebb városa, 169 798 lakosa van. A 647 805 számú Portland az Egyesült Államok városai között a 26. helyet foglalja el. A portlandi nagyvárosi terület, amely magában foglalja a várost isVancouver, észak- washingtoni washingtoni állam, a nemzet 25. legnagyobb metró övezetében helyezkedik el, 2,453,168 lakosa van.

 

Oregon az Egyesült Államok egyik földrajzilag legkülönfélébb állama, amelyet vulkánok, bőséges víztestek, sűrű örökzöld és vegyes erdők, valamint magas sivatagok és félszáraz bokrok jellemeznek . At 11.249 láb (3429 m), a Mount Hood , a stratovolcano , az állam legmagasabb pontja. Oregon egyetlen nemzeti parkja, a Crater Lake Nemzeti Park a Crater Lake-t körülvevő kalderát tartalmazza , az Egyesült Államok legmélyebb tóját. Az állam ad otthont a világ egyetlen legnagyobb organizmusának, a Armillaria ostoyae-nak is, amely egy gomba, amely 2200 hektár (8,9 km 2) alatt van.) a Malheur Nemzeti Erdő.

 

A változatos tájak és vízi utak miatt Oregon gazdaságát nagyrészt a mezõgazdaság, a halászat és a vízenergia különféle formái hajtják. Az Oregon a szomszédos Egyesült Államok legfontosabb fatermelője is  és a faipari ipar uralta az állam gazdaságát a 20. században. A technológia az Oregon egyik legfontosabb gazdasági ereje, az 1970-es években kezdődött a Szilícium-erdő létrehozásával, valamint a Tektronix és az Intel kibővítésével. A Beavertonban székhellyel rendelkező Nike sportruházat-társaság az állam legnagyobb állami vállalata.

 

Oregon északról délre van 295 mérföld (475 km), a kelet felé nyugatra pedig 395 mérföld (636 km). A 98 381 négyzet mérföld (254 810 km 2 ) területe Oregon valamivel nagyobb, mint az Egyesült Királyság. Ez az Egyesült Államok kilencedik legnagyobb állama. Oregon legmagasabb pontja a Mount Hood csúcstalálkozója, melynek magassága 11 249 láb (3429 m), legalacsonyabb pontja pedig a Csendes-óceán tengerszint feletti magassága az Oregon partja mentén. Oregon átlagos magassága 3300 láb (1,006 m). A Crater Lake Nemzeti Park , az állam egyetlen nemzeti parkja, az Egyesült Államok legmélyebb tójának 592 méter magasan helyezkedik el. Oregon szerint a D-folyómint a világ legrövidebb folyója, bár Montana állam ugyanezt állítja a Roe folyóval szemben. Oregonban otthont ad a Mill Ends Parknak (Portlandben), a világ legkisebb parkja, amelynek mérete 452 négyzet hüvelyk.

 

Oregont nyolc földrajzi régióra osztják. A nyugati Oregon : Oregon Coast (nyugati part tartomány ), a Willamette-völgyben , Rogue Valley , Cascade Range és Klamath-hegység ; valamint Közép- és Kelet-Oregonban : a Columbia-fennsík, a Magas sivatag és a Kék-hegység.

 

Oregon két időzónában fekszik. A legtöbb Malheur megyében van a Mountain Time Zone, míg a többi állam rejlik Pacific Time Zone.

 

A nyugati államra jellemző Oregon egyedülálló és változatos vadon élő állatok otthona. Nagyjából 60 százalékát az állam fedezi, vagy erdőben, míg a nyugati részein a Cascade vannak sűrűbben lakott erdő, alkotó mintegy 80 százaléka a táj. Az Oregon erdőinek körülbelül 60% -a szövetségi területen belül található. Az Oregon az alsó 48 állam legnagyobb fatermelője.

 

Jellemző fafajok közé tartozik a Douglas fenyő, valamint vörösfenyő, Ponderosa fenyőfa, nyugati vörös cédrus és a bürök. A Ponderosa fenyőfajok gyakoribbak az állam keleti részén lévő Kék-hegységben, a fenyők pedig nyugaton gyakrabbak.

 

Számos emlősfaj él az államban, köztük az oposszumok, a szárok, a vakondok, a kis zseb egerek, a nagy medencében lévő zseb egerek , sötét kenguru egér, kaliforniai kenguru patkány, vésőfogú kenguru patkány, kenguru patkány, denevérek, nyulak, hegyi hód , mókus, mókus, sárga hajú mormota , hód (az állami emlős), sertésfélék, prérifarkasok, farkasok, róka fekete medve, mosómedve, moszat, borz, tüskék, antilopok, puma, hiúzok, szarvas, jávorszarvas és jávorszarvas.

Tengeri emlősök közé tömítések, oroszlánfókák, hosszúszárnyú bálnák, delfinek, szürke bálnák, kék bálnák, ámbráscetek, békés, fehér oldalú delfinek festő és a palackorrú delfinek.

Jelentősebb madarak közé American widgeons, tőkés récék, királygém, kopasz sas, szirti sas , a nyugati meadowlarks (az állami madár), pajta baglyok, amerikai uhu, vörhenyes kolibri, Skarláthomlokú harkályok , wrens, towhees, verebek és a sármány.

A jávorszarvasok nem mindig lakták az államot, ám az 1960-as években érkeztek Oregonba; a Wallowa-völgy állománya 2013-tól kb. 60 volt. A szürke farkasokat 1930 körül kiűzték Oregonból, ám azóta visszatértek; leginkább Oregon északkeleti részén laknak, két csomag a dél-középső részben él. Noha az Oregonban való létezésüket nem erősítik meg, a grizzly medvékről szóló jelentések továbbra is felbukkannak, és valószínű, hogy néhányan Idahoból Kelet-Oregonba költöznek.

 

Oregon otthona mi tekinthető a legnagyobb szervezet a világon, amely mézgomba gomba alatt Malheur National Forest keleti Oregon.

 

Oregonnak három nemzeti parkja van: a Crater Lake Nemzeti Park a kaszkádok déli részén, a John Day fosszilis ágyak nemzeti emlékműve a Cascades-től keletre, valamint a Lewis és Clark General nemzeti és állami történelmi parkok az északi parton.

 

Oregon változatos tájai ideális környezetet biztosítanak a különféle gazdálkodásokhoz. A Willamette-völgyben fekvő földterület a Missoula-áradásoknak köszönhetően termőképességének köszönhető, amely a Montana nyugati részén fekvő Missoula- tó tó üledékét a völgy padlójára engedte. 2016-ban a Willamette-völgy régió több mint 100 millió fontot (45 kt) termesztett fekete áfonya.

 

Az Oregon egyike a világ négy mogyorótermesztési régiójának egyike, és az Egyesült Államokban a hazai mogyoró 95% -át termeli. Noha az oregoni borkészítés történetét a biztonsági tilalom megkezdése előtt lehet követni, az 1970-es évek elején jelentős iparává vált. 2005-ben Oregon a harmadik helyet költöztette el az amerikai államok között 303 pincészettel. Az éghajlat és a talaj regionális hasonlóságai miatt az Oregonban ültetett szőlő gyakran ugyanazok a fajták, amelyeket Elzász és Burgundia francia régióiban találnak. 2014-ben 71 pincészet nyitott az államban. Jelenleg a teljes összeg 676, ami 12%-os növekedést jelent 2013-hoz képest.

 

Az Oregon déli partján a kereskedelemben termesztett áfonya az Egyesült Államok termelésének kb. 7% -át teszi ki, és az áfonya az Oregon 50 legfontosabb mezőgazdasági árucikke között a 23. helyen áll. A vörös áfonya termesztése Oregonban kb. 27.000 hektár (110 négyzetkilométer) területre terjed ki Coos déli és északi konténer Curry megyékben vagyonvédelem, Bandon tengerparti városának központjában . Az állam északkeleti részén, különösen Pendleton és Rotter környékén, öntözött és szárazföldi búzát is termesztenek. Az oregoni gazdák és az állattenyésztők szarvasmarhákat, juhokat, tejtermékeket, tojást és baromfit termelnek.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!